Is jouw medische praktijk toegankelijk voor iedereen? Van rolstoelgebruikers tot ouders met kinderwagens en slechtzienden: het is belangrijk om ervoor te zorgen dat iedereen gemakkelijk de weg vindt en gebruik kan maken van jouw diensten. In deze blog bespreken we waarom toegankelijkheid in medische praktijken zo belangrijk is en geven we tips om jouw praktijk toegankelijker te maken. Zo verhoog je niet alleen het comfort van jouw patiënten, maar ook de veiligheid en kwaliteit van jouw dienstverlening. Lees snel verder en ontdek hoe jij jouw praktijk toegankelijker kunt maken!
1.Wat betekent toegankelijkheid?
Toegankelijkheid betekent dat iedereen, met of zonder beperking, de kans krijgt om gebruik te maken van voorzieningen, informatie en dienstverlening en volwaardig kan deelnemen aan de samenleving. Het gaat hierbij niet alleen om rolstoelgebruikers, zoals vaak wordt gedacht, maar ook om mensen die minder mobiel zijn door een (tijdelijke) beperking, visueel of auditief beperkt zijn, enzovoort.
Als medische praktijk is het belangrijk om bewust te zijn van de toegankelijkheid van de ruimtes en geen kansen onbenut te laten. Zorg ervoor dat al je patiënten gemakkelijk toegang hebben tot het gebouw, de wachtruimte en de behandelkamers.
2.Waarom is toegankelijkheid belangrijk voor mijn praktijk?
Toegankelijkheid is van groot belang in een medische praktijk. Het verhoogt niet alleen het comfort van de patiënt, maar ook de veiligheid en kwaliteit van de dienstverlening. Patiënten moeten zich gemakkelijk kunnen verplaatsen in de praktijk en de weg kunnen vinden.
Dit geldt niet alleen voor rolstoelgebruikers, maar ook voor mensen met andere beperkingen, zoals ouderen, kinderen en slechtzienden. Het is daarom belangrijk om bewust te zijn van de toegankelijkheid van de medische praktijk en deze waar nodig te verbeteren. Zo voelen patiënten zich welkom en worden drempels weggenomen voor een goede zorgverlening.
3.Verplichting toegankelijkheid medische praktijk?
Publieke gebouwen van meer dan 150m2 zijn wettelijk verplicht om te voldoen aan regelgeving voor toegankelijkheid. In kleinere ruimtes, vooral in medische praktijken waar veel mindervaliden komen, is het op zijn minst aan te raden om deze regels ook te volgen. Denk maar aan de kinesist die een patiënt ontvangt die, tijdelijk, op krukken loopt, om te helpen in zijn revalidatie. Of een huisarts die regelmatig senioren ontvangt die moeilijker te been zijn.
Als je gaat verbouwen of een nieuw gebouw gaat neerzetten, is het belangrijk om tijdens de verbouwing al rekening te houden met toegankelijkheidsvereisten om dure ingrepen achteraf te vermijden.
4.Tips om de toegankelijkheid van uw praktijk te verbeteren
Het is dus zeker aan te randen om aanbevelingen te volgen wat betreft toegankelijkheid van uw praktijk. Hier enkele belangrijke aandachtspunten, maar download zeker de gratis checklist voor toegankelijkheid.
4.1 De bereikbaarheid van uw praktijk
Een goede bereikbaarheid van de praktijk is van groot belang voor patiënten met een mobiliteitsbeperking. Zorg daarom voor een duidelijk naambord en verlichting, eventueel met een medisch kruis. Zorg ook voor een duidelijke bewegwijzering naar de inkom van de praktijk, en voor een drempelvrije toegang.
Advies voor parkeerplaatsen voor mindervaliden:
- dicht bij de ingang
- minimale grootte va, 3,5 x 5 meter
- maximum helling van 2%
Het toegangspad moet rolstoelvriendelijk zijn: minimaal 1,5 meter breed en zonder obstakels. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor goede verlichting van het pad naar de inkom en informatie over de praktijk (bv. contactgegevens en spreekuren) aan de buitenzijde van de toegang, aangebracht in contrasterende en voldoende grote letters.
4.2 De toegankelijkheid van de balie en wachtruimte
Zorg voor een logische route naar de ontvangstbalie, als dat niet mogelijk is kan er een lijn op de vloer naar de balie aangebracht worden (zoals in het ziekenhuis). Accentverlichting boven de balie kan helpen bij de oriëntatie. De balie moet op twee hoogtes zijn en het laagste deel moet onberijdbaar zijn met een rolstoel.
Advies voor de toegankelijkheid in wachtruimtes:
- een vrije draairuimte van 1m50 voor een rolstoel
- de kinderhoek mag de doorgang niet belemmeren
- vrije opstelruimte voor rolstoel of kinderwagen
- digitale volgnummers: visuele en auditieve signalen
4.3 De toegankelijkheid in toiletten
Het is belangrijk om minstens één toilet toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers. Maak het toilet multifunctioneel en voorzie ook een (uitklapbare) babyverzorgingstafel.
Advies voor de toegankelijkheid in toiletten:
- minimale afmetingen: 1m65 x 2m20 of 1m90 x 1m95
- deur naar buiten draaiend
- horizontale greep langs toilet
- minstens 1m20 tussen het toilet en de wastafel
- onberijdbare wastafel
- automatische kraan (of een lange hendel)
4.4 De toegankelijkheid van de praktijkruimte
In de praktijkruimte is het belangrijk om ervoor te zorgen dat alle patiënten, inclusief diegenen met een beperking, zich gemakkelijk kunnen verplaatsen. Het verdient aanbeveling om een duidelijke route naar de praktijkruimte te bieden vanuit de wachtruimte en ervoor te zorgen dat er minstens één vrije en vlakke ruimte van 1,5 meter is voor rolstoelen.
Advies voor de toegankelijkheid in de kabinetten:
- voldoende ruimte onder het bureau
- comfortabele stoelen met armleuningen voor minder mobiele patiënten
- medische toestellen zijn toegankelijk en bruikbaar voor iedereen
- geschikte verlichting en geluidssfeer voor patiënten met een zintuiglijke beperking
Download de gratis checklist voor toegankelijkheid en ontdek hoe jij jouw praktijk toegankelijker kunt maken!
Comments are closed.