Een goede inrichting van je medische praktijk is van essentieel belang als je wilt dat patiënten rustig en stressvrij binnenkomen. De invloed van de inrichting op het welzijn van je patiënten is namelijk niet te onderschatten. Met de juiste omgeving en zorgvuldig gekozen kleuren creëer je een comfortabele en stressvrije sfeer. Hierdoor ontspannen patiënten sneller en wordt een behandeling of consultatie aangenamer. Maar er is meer. De juiste inrichting verbetert namelijk ook de interactie tussen arts en patiënt door emotionele barrières te verminderen en vertrouwen op te bouwen. In deze blog geef ik je graag enkele tips om de inrichting van je praktijk te optimaliseren.
Invloed van inrichting op de patient
Als arts weet je dat de ervaring van je patiënten een belangrijk aspect is bij een medische behandeling. Dit beïnvloedt namelijk hoe zij zich voelen over jou en de praktijk, en hoe zij hun eigen gezondheid ervaren. De inrichting van je praktijk speelt hierbij een rol.
Studies hebben aangetoond dat healing environments genezing bevorderen en gevoelens van welzijn verbeteren (Shapiro & Morris 1984; Shapiro et al 1988; Siegel 2001; Weiner 2004). Het is bewezen dat patiënten zich meer ontspannen voelen in een rustige omgeving dan in een rumoerige of chaotische omgeving. Een rustige omgeving vermindert stress en angst, wat kan leiden tot een positieve patiëntervaring en betere behandelingsresultaten.
Hoe kan kleur rust brengen in uw praktijk?
We kunnen met de inrichting van je praktijk een positieve invloed hebben op patiënten om hen zo comfortabel en ontspannen mogelijk te laten voelen. Hoe? Door kleur bijvoorbeeld. Van rood is aangetoond dat het de hartslag en bloeddruk verhoogt; van blauw is aangetoond dat het deze verlaagt. Groen wordt dan weer beschouwd als een koele kleur die ons een vredig gevoel geeft.
Een kort overzicht van het effect van kleuren op onze gezondheid:
- rood: verhoogt de adrenaline, lichaamstemperatuur – als bijkleur: kan depressies verlichten, celgroei versnellen, eetlust opwekken en het uithoudingsvermogen verbeteren
- oranje: straalt warmte uit – associatie met vreugde en geluk
- geel: heldere en vrolijke kleur stimuleert lichaam en geest
- groen: Naast rust verhoogt het de immuniteit en evenwicht.
- blauw: werkt ontspannend voor lichaam en geest, het kalmeert ontstekingen, werkt stress- en koortsverlagend en onderdrukt sterke emoties zoals boosheid of agressie
Welke materialen hebben een positief effect?
Naast kleur hebben ook de materiaalkeuzes een invloed op onze stemming en gedrag. Zo zorgen harde materialen, zoals metaal, glas en leder, over het algemeen een koud (en afstandelijk) gevoel. Het zijn ook harde materialen die een slechte akoestiek geven.
Wil je een gevoel van rust en ontspanningen creëren bij je patiënten kies dan voor warmere materialen die voor een huiselijker gevoel zorgen. Hout geeft al een warmere uitstraling, maar ook textiel, in gordijnen of gestoffeerde stoelen, zijn goede materialen om toe te voegen in een ontwerp.
Take-away: Gebruik natuurlijke materialen en kalmerende kleuren om een gevoel van rust te creëren.
De invloed van inrichting van de wachtkamer
De wachtkamer is gewoonlijk de eerste plek van uw praktijk waar uw patiënt binnenkomt. Is die patient nerveus of angstig is voor zijn afspraak? Dan moet die hier tot rust komen door zich zo comfortabel mogelijk te voelen.
Kies meubilair dat privacy biedt, zoals individuele stoelen, zodat patiënten zich geen zorgen hoeven te maken over het storen van anderen die in de buurt zitten. Het meubilair moet gemakkelijk, uitnodigend en gastvrij zijn zodat de patiënten zich goed voelen terwijl ze wachten. Geef hen de controle over hun omgeving door hen bijvoorbeeld de mogelijkheid te geven om zelf water te nemen.
Ook natuurelementen hebben een positief effect op uw patient (en ook uzelf en medewerkers). Zo kan je planten integreren en zoveel mogelijk natuurlijk daglicht laten binnenkomen door ramen en dakramen. (Die eventueel uitkijken op een goed onderhouden tuin). Is dit geen optie? Dan kan je gaan voor een creatievere oplossing zoals een grote poster met een natuurfoto, of een tegelplafond met wolken.
Take-away: Zorg voor comfortabel meubilair en integreer natuur-elementen in de wachtkamer.
Zintuiglijke ervaring die de tevredenheid van patiënten verhoogt
We hebben het nu vooral gehad over visuele factoren die voor rust kunnen zorgen. Maar alle zintuigen samen zorgen voor de totaalbeleving.
Geur:
In een praktijk waar vervelende geurtjes hangen (bijvoorbeeld in een dienartsenpraktijk) kan het nodig zijn om met een diffuser te werken. Maar ook voor andere praktijken kan aromatherapie helpen om een ontspannende omgeving te creëren. Er zijn veel essentiële oliën die een kalmerend effect hebben op het lichaam. Enkele voorbeelden zijn lavendel, kamille, ylang-ylang en geraniumolie. Deze oliën kunnen in de lucht worden verspreid met behulp van een ultrasone diffuser.
Gehoor:
Houd bij het ontwerpen ook rekening met verschillende factoren die stress kunnen verhogen of verminderen. Bijvoorbeeld storende geluiden uit naburige kabinetten (denk bijvoorbeeld aan een tandartsenpraktijk) of het geluid van razend verkeer. Beide kunnen inwerken op de stressgevoeligheid, en zelfs de angst van patienten. Bovendien is het ook niet aangenaam voor het zorgpersoneel om de hele dag in te werken. Let daarom op een goede akoestische isolatie tussen ruimtes in én in de ruimtes zelf.
Daarnaast kan rustgevende muziek, in de wachtkamer bijvoorbeeld, een positief effect hebben.
Tast:
Enerzijds de gevoelstemperatuur van de kamer. Maar ook zachte materialen, waar we het eerder over hadden, geven een huiselijker en warmer comfortabel gevoel. Maar denk ook aan het gevoel van privacy. Zo hebben mensen in het algemeen niet graag dat er achter hun rug iets gebeurt. Plaats daarom onderzoektafels zo, dat er dekking is achter de rug van de patient.
Conclusie
Om ervoor te zorgen dat patiënten zich comfortabel voelen bij een bezoek aan je medische praktijk, is het belangrijk om alle details van de inrichting goed te overwegen wil je een positieve invloed op je patiënten. De juiste kleuren en meubels kunnen helpen om stress te verminderen en rust te creëren. Bovendien moet ook rekening worden gehouden met geluiden, licht en geuren die eenvoudig kunnen worden toegevoegd of aangepast voor betere resultaten.
Wil je weten hoe het is gesteld met jouw praktijk? Boek dan een vrijblijvend adviesgesprek in!
Comments are closed.