Het zal je ongetwijfeld niet ontgaan zijn, ‘Winkelhier’ is verkozen tot woord van het jaar 2019. Maar wat houdt dit begrip in? Winkelhier is een campagne van Unizo, gelanceerd om mensen bewuster te doen kopen in lokale winkels in plaats van via buitenlandse webshops. Voor velen is de campagne van Unizo dan ook een mooi en bewonderenswaardig initiatief.
Vooral voor retailers kwam Winkelhier uiteraard als geroepen. De meeste retailers waar ik voor werk vragen zich namelijk al een tijdje luidop af of ze ook een webshop zouden moeten opzetten omdat ze juist vanuit deze hoek (online) beconcurreerd worden.
Maar de omgekeerde situatie zien we nu bij de ‘grote spelers’ binnen de e-commerce branche. Klassieke voorbeelden hiervan zijn Coolblue en Bol.com, die jarenlang enkel online opereerden en nu ook voor fysieke winkels kiezen ter aanvulling op hun online activiteiten. Is dit een ongebruikelijke situatie gezien we in een tijd leven waar juist het ‘offline’ retail-landschap rake klappen krijgt? Nee, integendeel!
Webshops die uitsluitend online handel dreven lijken de voordelen van fysieke winkels ontdekt te hebben. Met deze 3 cruciale tips zorg je ervoor dat mensen gaan winkelhieren in jouw winkel!
Winkelhieren draait om de klant- en merkbeleving
De sfeer die mensen in de winkel ervaren (lees:klantbeleving) is een van de belangrijkste factoren voor winkel(merken). Zeker ten opzichte van online spelers is sfeer een mogelijkheid om je als retailer te onderscheiden. Online is sfeer immers in veel mindere mate te ervaren. Bovendien denken concurrenten hier online ook aan, waarbij zij vaak dezelfde middelen tot hun beschikking hebben. Hierdoor wordt het lastiger om op te vallen.
Vooruitstrevende merken zoals Coolblue en Bol.com zijn zich hiervan bewust. Zij weten dat consumenten pas volledig in hun merkcultuur worden ondergedompeld wanneer dit in een fysieke omgeving gebeurt.
Als retail-designers kunnen wij ervoor zorgen dat de merkcultuur doorgetrokken worden naar de fysieke winkels. Niet als aanvullende factor, maar als verlenging van het merk. Hiermee maak je het merk ‘voelbaar’ en zorg je voor een optimale merkervaring voor de (potentiële) klant. De bedoeling is dan ook om de boodschap van je merk te laten spreken via de winkel; in de vorm van een conceptstore die tegelijkertijd de showroom is van jouw producten. Waarom dit een kans is mag helder zijn: de beleving die een bezoeker van jouw winkel ervaart moet blijven hang tot na het bezoek. Door een blijvende -goede- indruk na te laten, mag je ervan uitgaan dat deze positieve associatie van de bezoeker ervoor zal zorgen dat hij terug blijft komen.
Winkelhier-effect creëren? Focus je op ervaringen!
De tweede essentiële tip is mede gebaseerd op een onderzoek van Harris Group, in 2016. Hieruit bleek dat ruim driekwart (78 procent) van de onderzochte millennials liever geld besteed aan ervaringen, dan aan producten. Vanuit dit oogpunt is Winkelhier een goed concept. Online verkopers zijn namelijk in veel mindere mate bezig met het bieden van een ervaring. Webshops moeten het namelijk vooral hebben van een push-strategie op productniveau. In een fysieke winkel draait het vaak natuurlijk ook om de promotie van (fysieke) producten, maar ‘offline’ is er daarbij de kans om zintuigen te prikkelen. Bezoekers worden in staat gesteld om te voelen, ruiken, proeven en te passen. Bovendien zijn er mensen in de winkel die expertise hebben en persoonlijk advies kunnen geven. Hierbij komt ook de mogelijkheid om net dat beetje extra service te verlenen. En juist deze factoren zijn belangrijk voor de consument anno 2020. Het plezier, de adviezen en de service die fysieke winkels bieden zijn niet te evenaren met een ‘koude en kille’ webshop, waar het alleen maar draait om kopen.
Kijk maar eens naar de Nespresso winkels…nee wat zeg ik, Nespresso Boutiques! Ook dit woord is heel belangrijk en bewust gekozen ter versterking van hun merkimago. Nespresso zet zich onder andere hierdoor neer als luxueus lifestyle product. Ook hun winkelinrichting bevestigt dit door verschillende zaken. Denk bijvoorbeeld aan de warmte van het gebruikte hout, het luxueuze van het leder en de high-tech look and feel van het metaal en glas. Je zou kunnen stellen dat Nespresso geen winkels heeft, maar ‘ervaringen’.
Fysieke winkels stimuleren social life
Juist in deze tijd waarin zich veel afspeelt via internet, bieden fysieke winkels een ontmoetingsplek waar consumenten elkaar en de ondernemer kunnen spreken en van gedachten kunnen wisselen. Ideaal om er evenementen (zoals modeshows) te organiseren of je product(en) te showcasen.
Een mooi voorbeeld van deze sociale interactie is te zien bij Lululemon. Ze hebben in hartje Londen niet alleen een winkel, maar ook een plek om te ‘connecteren en (in hun eigen woorden) te zweten’.
Op de bovenste verdieping is de winkel ingericht als een community-plek, waar men bijvoorbeeld yoga lessen kan volgen en talks kan geven…over winkelinrichting gesproken. De boodschap? Ze verkopen niet enkel yogapants. Het gaat veel verder; alles in de winkelinrichting draagt bij aan hun merkbeleving. Zo zijn er desks geïnstalleerd waar je aanbevelingen kunt opvragen over favoriete en populaire wandelroutes in de buurt; er is een digitale installatie die je yoga-beweging volgt en er een uniek kunstwerk van maakt, en er is een café waar voedzame drankjes en shakes aangeboden worden.
Hoe zorg je ervoor dat mensen in jouw winkel winkelhieren?
Fysieke winkels hebben zoals je leest voordelen en mogelijkheden die een webshop niet heeft en/of kan bieden. Hier moet jij als retailer dus op inspelen. Als interieurarchitecten, gespecialiseerd in branddesign, weten wij hoe we een winkel moeten ontwerpen die niet alleen producten doet verkopen, maar die ook doet ‘winkelen’.
Wij creëren een winkel waarin je merk echt en optimaal beleefd kan worden. Wil je het eens hebben over de mogelijkheden van jouw fysieke winkel? Of heb je een webshop en wil je meer bijdragen aan de gehele klantreis en een zo goed mogelijke merkervaring met een fysieke winkel? Neem dan nu contact op.
Comments are closed.